Posts

HATI-HATI!!! BAHAYA AIRCOND UNTUK ANAK KECIL - PENYEBAB PENEUMONIA

Image
Untuk mengelak dari cuaca panas, kebanyakan rumah memasang pendingin hawa atau 'aircond' terutamanya di kamar tidur. Tambahan pula, jika mempunyai anak kecil pasti ibu bapa menginginkan bayi mereka tidur dengan selesa tanpa rasa panas. Namun tanpa sedar, tahukah anda sedang membahayakan kesihatan anak-anak?

Apa yang dikongsikan oleh Zia Saad melalui laman facebooknya ini diharap dapat dijadikan peringatan untuk ibu bapa di luar sana. Bayi kecil ini terpaksa menjalani pembedahan kerana disebabkan satu penyakit yang dibawa oleh udara yang tidak bersih. Hampir setiap malam tidur dalam aircond, habuk yang terkumpul di dalamnya disedut ke dalam paru-paru anak yang masih bayi. Kasihan.

Untuk lebih jelas, mari kita ikuti perkongsian beliau seperti di bawah ini. Jangan ambil mudah untuk servis aircond anda selepas ini. Semoga dapat dijadikan pengajaran buat semua.

Hari nie kan, Zia rase nak sharelah about salah 1 jenis penyakit kanak2 yang puncanya memang kita sebagai parents ambil mu…

CARA MUDAH TUKAR NAMA @ PEMILIK GERAN KERETA @ KENDERAAN

Image
Assalamualaikum semua
harini aku nak kongsi 1 cara mudah macam mana nak tukar nama geran kereta samada kereta tu orang bagi kat kau atau jual kat kau. 

Sebenarnya senang je proses nak tukar nama ni sebab selama ni aku ingat susah sangat sampai perlu guna agen. Padahal buat sendiri pun boleh.. JIMAT

So kat bawah ni aku ceritakan step-step yang korang ke follow

STEP 1 : owner/pembeli kena pergi ke puspakom yang terdekat dulu untuk buat inspection. kalau boleh, call dulu centre yang kita nak pergi tu. macam saya, saya call puspakom kuantan dan bagitau dia yang saya nak buat appointment untuk inspection kereta sebab nak tukar nama kat geran kereta tu. ingat! kena bawak geran kereta yang asal tau. yang pergi tu tak kisahlah owner/pembeli. tak kisah sesape pun.

nanti die akan bagi kita booking number. setel tu je. lepas tu just pergi ke puspakom, bayar rm31.80 sen untuk cas inspection tu. tunggu 1 jam. result akan keluar pada hari yang sama. tunggu situ je. scroll-scroll faceboook 1 jam tak tera…

10 KEGUNAAN UBAT KUMUR YANG PATUT LELAKI TAHU

Image
Kebiasaan ubat kumur digunakan di sekitar ruang dalam mulut untuk menghilangkan bau yang tidak enak di dalam mulut disamping untuk membunuh kuman di dalam mulut kita

Tapi tahukah korang, selain untuk tujuan di atas, ubat kumur juga boleh digunakan untuk perkara lain






1. MEMBERSIHKAN BERUS GIGI
Setelah korang memberus gigi dan berkumur, pernahkah korang terfikir bahawa di berus gigi korang pun terdapat kumat? So korang boleh membersihakan berus gigi korang dengan cara merendamkan berus gigi korang di dalam ubat kumur selama lebih kurang 10 minit
2. MEMBASUH BILIK AIR
Tuang setengah gelas Ubat Kumur di atas lantai dan basuh seperti biasa. Bilik air korang akan bersih dari kuman dan akan berbau wangi




3. ANTISEPTIK UNTUK LUKA
Kandungan utama dalam Ubat Kumur adalah antiseptik. So korang boleh sapu pada tempat luka untuk elakkan kuman
4. MEMBERSIH CERMIN
Caranya dengan tuang sedikit Ubat Kumur di kain dan lapkan pada cermin. Sure akan kilat selepas itu.



5. MENGHILANGKAN BAU BUSU KETIAK
Jika anda kehab…

19 KHASIAT TOMATO YANG PERLU ANDA TAHU

Image
Entry kali ini aku kongsikan beberapa kelebihan tomato yang kita patut tahu..selamat membaca :) Setelah anda mengetahui apa yang terdapat di dalam tomato, kemudian barulah kita mengetahui apa kebolehan tomato ini sebenarnya. 1. Mengurangkan Risiko Masalah (Sakit) JantungMenurut kajian yang dilakukan di Tufts dan Universiti Boston, America Syarikat menyatakan bahawa pengambilan lycopene (salah satu nutrisi tomato) boleh mengurangkan risiko masalah kardiovaskular dan masalah jantung sebanyak 30% 2. Kaya Dengan VItamin Dan MineralTomato boleh membekalkan badan dengan vitamin dan mineral yang banyak seperti vitamin A, vitamin K, vitamin B1,B3,B5,B6,B7, vitamin C, folat, zat besi, potassium, magnesium, chromium, choline dan phosphorus. 3. Tomato Boleh Mengurangkan Kesan Buruk MerokokPercaya atau tidak, tomato boleh mengurangkan kesan buruk yang disebabkan oleh asap rokok. Ia tidaklah merawat, namun boleh mengurangkan kesannya. Tomato mengandungi asid coumaric dan asid chlorogenic yang boleh mel…

AQIL'S TRIP : PERJALANAN DAN HARI-HARI DI KOTA PARIS (PART 3)

Image
Sebelum ini aku telah kongsikan perjalan Aqil di kota London (LONDON). Setelah beberapa hari di London aku pun pack balik segala luggage untuk bergerak ke Kota Paris. Aku telah lama mengimpikan untuk melihat negara-negara Eropah yang padanya terdapat tinggalan sejarah Islam termasuklah Paris. Korang boleh baca sendiri (Sejarah Islam di Perancis)(Kisah Islam di Paris). Memang terkilan sebab dulunya negara-negara ini pernah berada dibawah naungan Islam tapi itu semua hanya tinggal sejarah

Berbalik kepada perjalanan aku ini, aku bergerak dari Hotel Inn di London menaiki bas menuju ke Pelabuhan Dover. Dari Dover kami menaiki Ferri menuju ke Pelabuhan Calais yang terletak di Perancis melalui Selat Inggeris. Yeahhh..Perjalanan di Ferri mengambil masa dalam 2 ke 3 jam.

Sampai sahaja di Calais aku bergerak menuju terus ke Kota Paris mengambil masa dalam 4jam macamtu. So sehari masa memang dihabiskan untuk perjalanan ke Kota Paris dari London. Aku bermalam di Campanile Hotel terletak di Genne…

PERSEDIAAN UNTUK ANAK YANG AKAN MASUK TADIKA ATAU YANG BERSEKOLAH

Image
Tahun 2018 anak aku Aqil Hafy sudah pun berumur 4tahun. kejap je masa berlalu. Masih terbayang-bayang zaman Aqil kecik kuat nangis asyik nak dukung...hehe. Aku ambil keputusan untuk hantar Aqil ke tadika. Sebelum ni aku hantar Aqil ke Taska berdekatan dengan rumah. Apa oun aku puji taska tersebut, sebab mereka la yang buat potty train, ajar Aqil xminum botol susu dan banyak lagi. Nak harapkan aku memang xterbuat la aku. Walaupun taska mereka ambil inisiatif bantu ibubapa untuk train budak2 disitu. Kredit to TASKA ADIK COMEL yang terletak di Bandar Baru Bangi. Sedih juga nak cakap kat cikgu-cikgu kat sana yang Aqil akan berpindah ke sekolah lain. 


So di sini aku nak share kat korang persediaan yang kita perlu buat untuk menghadapi anak masuk sekolah :)



Ada dua kategori yang ingin aku kongsikan


-
- - - - - - - -


Pertama persediaan SI ANAK

1. Persediaan mental anak.
Ada jenis anak yang excited nak bersekolah, belum bersekolah lagi tapi asyik cakap dengan parents yang mereka nak school..nak school. Unt…